söndag 26 oktober 2014

Stora sega maränger med choklad

Åh, ett bra recept för just de här marängerna har jag sökt länge. Minns när jag var liten och i sällsynta fall fick gå på Pallas med mamma och fika. Då hade de såna här maränger. Nu hade jag 5 äggvitor över efter en bakning och då passade just det här receptet så himla bra, i en blogg som tyvärr inte verkar uppdateras längre; Fru Matglad. Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger, väldigt lätt även om man får vispa riktigt länge.Du behöver:
5 äggvitor
4 dl socker

100 gram  mörk choklad.

Vispa äggvitor och socker med elvisp i en rostfri bunke tills det blir riktigt vitt och fast skum.
Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten och sätt i en termometer, nu ska du vispa tills temperaturen uppnår 65 grader.
När det är 65 grader så tar du ut bunken ur vattenbadet och fortsätter vispa tills smeten åter har svalnat och uppnått rumstemperatur, det tar en stund...  (men det är väldigt viktigt så att de inte sjunker ihop sedan under gräddningen)

Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna något. Sedan rör du i chokladen i marängsmeten med bara några drag, annars blir den inte randig. Rör så lite som möjligt.

Klicka därefter ut smeten med hjälp av två stora skedar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 130 graders ugnsvärme ca 45-55 minuter. Låt kallna. Njut, med kanske en klick grädde eller lite mjukrörd vaniljglass.

Det går jättebra att rosta hackade valfria nötter att toppa marängerna med eller blanda i smeten. Ta i så fall ca 100 gram.

Testa gärna för det är så värt all vispning.

Kramar, Cath.


1 kommentar:

  1. Himmel å pannkaka! De där ser helt underbart läckra ut!

    Fast själv äter jag inte "sånt" längre... suck... när jag ser de här kan jag tycka att det är lite synd, men oftast går det bra att låta bli, bara.

    SvaraRadera

Varmt välkommen till mig! Jag blir så glad för en hälsning från dig!