onsdag 16 juli 2014

Hamburgerbröd


Det är något speciellt med hembakat hamburgerbröd. Trixet är bara att få dem lätta och luftiga och det tycker jag att jag lyckades med här.Det är en ganska stor sats men den går lätt att halvera. Å andra sidan är det bra att ha på lut i frysen.

32 stycken hamburgerbröd

50 gram jäst
5 dl mjölk
5 dl vatten
1 dl rapsolja
4 tsk salt
3 msk strösocker
1 liter Manitoba Cream-mjöl
1,2 liter vetemjöl

Ägg till pensling
Sesamfrön eller vallmofrön

Smula jästen och lägg i degbunken, tillsätt salt, socker och olja. Värm mjölk och vatten till ca 30 grader, alltså inte riktigt fingervarmt. Alternativt ställ fram det i god tid så att degvätskan är rumsvarm. Tillsätt allt Manitoba Cream-mjöl och sedan det mesta av vetemjölet men se upp så att degen inte blir för mättad med mjöl. Arbeta degen riktigt länge helst minst 8 minuter i maskin. För hand får du dubbla tiden. Sedan ska den jäsa i 1 timme till dubbel storlek.

Baka ut till 32 bullar, lägg dem att jäsa på plåtar. När de jäst i 15 minuter lägger du på ett bakplåtspapper och trycker till med en plåt så att bullarna plattas till. Låt dem därefter jäsa 30 minuter till. Pensla bröden med ägg och strö på vallmofrön eller sesamfrön. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 5-8 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varmt välkommen till mig! Jag blir så glad för en hälsning från dig!