lördag 11 januari 2014

Polarkakor

Hittade ett recept på Hembakat som jag testade, det blev över förväntan bra. Ungarna älskar det, och jag tycker också att det är gott! Receptet hittar du HÄR! De går utm'rkt att frysa in och tinar på nolltid även utan micro, gäller bara att planera en stund innan man ska äta så ordnar det sig! 

Till 20 bröd:
50 gram smör
5 dl vatten
50 gram jäst
3 msk ljus srap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt

Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till fingervarmt, dvs 37 grader.

Smula ner jästen i degbunken, häll på salt och sirap. Häll på lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig. Häll på resten av degvätskan. 

Tillsätt mjölet lite i taget. Spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Strö över mjöl och lägg över en handduk/sätt på lock. Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250-275 grader. 

Degen delar du i 20 lika stora delar. Trilla runda bollar och kavla ut dem till ca 16 cm i diameter. Nagga och lägg på plåt att jäsa i ca 10 minuter. Grädda sedan i 3-5 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 

Sedan de svalnat är det bara att frysa in - om det finns några kvar! Jag får snart baka nya här!

Önskar en trevlig lördagskväll!

Kramar, Cath.


1 kommentar:

  1. Åh, är du också i "baktagen"?! Jag har bakat matbröd flera gånger senaste veckan och det ÄR ju så gott med hembakat och nybakat! Rågsikt ger gott bröd, jag gjorde nån variant med lite skållat rågkross i degen också, gillar när det finns lite att tugga på. Mums!

    Du... det där silvriga pappret kommer från CCHobby och jag har haft det liggande i flera år, så jag vet inte om de har det kvar. Jag köpte det i en packe med en massa blandade "handgjorda" (påstår de) ark i storlek ca 40x60 cm, tror jag.

    Tusen tack för rara kommentarer i min blogg!

    SvaraRadera

Varmt välkommen till mig! Jag blir så glad för en hälsning från dig!